Sunday, October 28, 2012

Cum ne putem dezvolta inteligenta emotionala in fiinta noastra?

Ceea ce mi se pare mie fascinant legat de acest aspect este ca am vazut foarte multi traineri, vindecatori sau pur si simplu consultanti, carora le lipseste aceasta abilitate sau este foarte slab dezvoltata.

Cum in societatea moderna este extrem de apreciata inteligenta rationala, calculata, toti suntem invatati ca trebuie sa stim sa ne stabilim scopuri si sa ne facem planuri, dar foarte putini ne invata sa ne percepem propriile intuitii, sentimente, emotii, sa ne cunoastem fricile, sa le descoperim si sa ne folosim lumea emotionala pentru a ne ajuta pe noi.

Trezirea si dezvoltarea inteligentei emotionale se produce spontan de multe ori in fiinte care traiesc intr-un mediu emotional mai instabil. Copii care provin din familii cu probleme de violenta, de stres isi dezvolta singuri receptivitatea emotionala deoarece este vital pentru ei sa poata sa isi dea seama de urmatorul „pas” in comportamentul celorlalti si sa gestioneze asta.

Cei care in schimb nu au dezvoltat-o in copilarie, oricand pot sa inceapa sa fie mai atenti la propriile emotii si sentimente.

Primii pasi sunt intrebarea „ce simt eu acum?” respectiv „cum ma face asta sa ma simt?” cand ne gandim la diverse situatii.

Cel mai important element in dezvoltarea inteligentei emotionale este atentia asupra propriei noastre fiinte si asupra a ceea ce se petrece in ceilalti. Este important de stiut ca suntem capabili sa observam si sa obiectivam in afara noastra doar ceea ce reusim sa obiectivam in interiorul nostru. Starile pe care noi nu le traim sau nu le constientizam, nu o sa fim in stare sa le recunoastem, deoarece ne sunt straine.
In mod similar, cu cat exploram mai in profunzime lumea noastra interioara extrem de bogata, cu atat mai multe stari o sa reusim sa recunoastem in altii.

Daca ne gandim putin, noi traim o gama extrem de variata de stari de-a lungul unei zile, cu toate acestea ramanem cu foarte putin, deoarece nu suntem atenti. 

Ni se schimba starile in fiecare moment, de fiecare data cand observam altceva sau pe altcineva, de fiecare data cand ne mutam atentia de la un lucru la altul. Nuantele starilor noastre sunt foarte rafinate si foarte vaste, dar nivelul la care ajungem sa constientizam starile depinde de atentia si antrenamentul nostru.

In urmatoarele articole o sa urmeze cateva tehnici care sa va ajute sa va obiectivati mai usor si sa ajungeti sa explorati mai in profunzime propria lume interioara, trezindu-va treptat inteligenta emotionala.

0 comments:

Post a Comment