Sunday, October 7, 2012

Inteligenta emotionala - De ce este atat de importanta?

La toate trainingurile, consultaţiile este cea mai eficientă metodă a de a ajuta pe cineva să opereze o transformare este prin a o ajuta să conştientizeze ce se petrece la nivel emoţional, care sunt fricile, stresurile, aspiraţiile şi dorinţele personale, pentru ca apoi să se poată obţine o transformare.

Nu putem transforma în noi nimic de care nu suntem conştienţi, iar inteligenţa emoţională este cea care ne permite să ne conştientizăm limitările, fricile şi blocajele. Ca atare, fără trezirea şi dezvoltarea acestui gen de inteligenţă, şansele pentru o transformare profundă sunt minime...

Inteligenţa emoţională este foarte puţin mediatizată, poate tocmai pentru că ne-am învăţat să trăim într-o lume foarte logică şi mentală, emoţiile fiind privite de multe ori ca fiind o slăbiciune care te trage înapoi.

În majoritatea ramurilor psihologiei şi ale dezvoltării personale au fost deja identificate toate acele structuri ale psihicului nostru care se numesc frici, crezuri limitatoare, traume şi multe alte aspecte care ţin de structuri subconştiente, structuri la care nu avem acces în mod direct. 

Aceste structuri se pot obiectiva doar de către cei care au această inteligenţă emoţională, deoarece emoţiile sunt semnalale prin care subconştientul nostru ne „arată” toate structurile noastre limitatoare, toate conflictele interioare care ne pot împiedica în orice ne propunem în mod conştient. Emoţiile sunt acele manifestări ale fiinţei noastre care ne arată cum se „aliniază” direcţia noastră conştientă cu toate structurile subconştientului nostru, formate de-a lungul timpului.

Ca atare, orice tentativă de a ne depăşi aceste limitări subconştiente va eşua mai devreme sau mai târziu dacă nu suntem în stare să ne obiectivăm emoţiile, să le cunoaştem şi să le controlăm.

Acesta este motivul pentru care cei care au o inteligenţă emoţională bine dezvoltată au şanse mult mai mari de reuşită în tot ceea ce îşi propun (şi aici mă refer la reuşită pe termen lung), deoarece ei sunt capabili să asculte aceste mesaje, să le interpreteze şi să le “alinieze” conform nevoilor conştiente.

Următorul articol: Cum se poate dezvolta in fiinta noastra inteligenta emotionala?

0 comments:

Post a Comment