EQ vs. IQ

Inteligenta emotionala este un concept care a aparut la inceputul anilor '90 si a ajuns incet in vizorul celor care se ocupa de dezvoltarea personala ca fiind o componenta extrem de importanta a inteligentei generale a unei fiinte umane.

Desi aceasta inteligenta nu se incadreaza in conceptul clasic al inteligentei, s-a dovedit de-a lungul timpului ca are o importanta mai mare in evolutia, succesul si reusita oamenilor decat inteligenta rationala. In timp ce inteligenta rationala este raspunzatoare in procentaj de 20% de succesul oamenilor in viata, inteligenta emotionala este responsabila in procent de 80% in acest sens.

Fiind definita ca abilitatea de a evalua, constientiza si controla starile proprii si ale altora, ea devine baza evolutiei fiintei umane in aceasta perioada.

Dupa cum stim cu totii, degeaba rationam despre multe lucruri, daca ne este teama sau avem o "retinere", totdeauna emotia o sa castige in fata ratiunii.

Tehnicile de eliberare emotionala (Emotional Freedom Techniques sau EFT) s-au nascut din acupunctura si presopunctura, adaptand aceste tehnici vechi de vindecare pentru omul modern.

Ele folosesc degetele proprii in loc de ace sau degetele unui terapeut si prin dinamizarea usoara a unor puncte de pe corp elibereaza stresurile, tensiunile emotionale acumulate la nivelul meridianelor energetice folosite in acupunctura.

EFT este folosit cu succes atat in vindecarea afectiunior fizice, cat mai ales in eliminarea fricilor, stresurilor, crezurilor negative, traumelor, a tot ceea ce ne blocheaza in a lua o decizie libera de constrangerile unui trecut sau unui prezent "traumatizant".

In procesele de coaching ele pot fi folosite mai ales pentru eliminarea crezurilor negative, a sabloanelor familiale pe care avem tendinta sa ne construim viata, a tot ceea ce ne opreste sa obtinem succesul.
Autosabotarea este un proces prezent in viata tuturor, la un nivel sau altul, fara exceptie. Oricat de dezvoltata ar fi inteligenta emotionala a cuiva, descoperirea fricilor care genereaza autosabotarea cere o maiestrie.
EFT ajuta la eliberarea blocajelor si stresurilor, ajungand astfe sa constientizam cu usurinta sursa lor, ele disparand fara sa mai revina in majoritatea cazurilor.

Combinate cu Programare Neurolingvistica si alte metode, aceste tehnici sunt utilizate de sute de traineri si vindecatori prin toatat lumea, obtinand transformari ale vietii in toate aspectele ei folosind aceaste procedee unice prin simplitatea si eficienta lor uimitoare.

Mai multe resurse puteti gasi la aceste linkuri:


0 comments:

Post a Comment