Sunday, September 30, 2012

Inteligenţa emoţională

Introducere:


Această serie de articole este menită înţelegerii acestui concept relativ nou, care ţine de „inteligenţa emoţională”. 

Am simţit dintotdeauna că este de datoria mea ca şi trainer să îi învăţ pe oameni ce înseamnă acest concept, într-o manieră foarte practică, şi mai ales cum să aplice acest gen de inteligenţă în propria lor viaţă şi transformare.

Ce înseamnă inteligenţa emoţională?

Inteligenţa emoţională este definită ca abilitatea de a conştientiza, obiectiva şi controla propriile emoţii şi de a obiectiva şi gestiona stările celorlalţi.

S-a demonstrat prin nenumărate studii începând cu anii ’90, că acest gen de inteligenţă este mult mai importantă în succesul oamenilor pe orice plan. Deşi inteligenţa clasică, măsurată prin IQ, a fost privită multă vreme ca fiind un factor esenţial pentru reuşita în viaţă, în ultimii douăzeci de ani s-a demonstrat că cei care au inteligenţa emoţională dezvoltată, au şanse mult mai mari de reuşită şi succes în viaţă decât cei care au dezvoltată doar inteligenţa raţională. 

În domeniul afacerilor este deja recunoscut de ceva vreme că inteligenţă raţională, tehnică are o pondere de aproximativ 15% în calităţile de lider, iar restul de 85% sunt date de abilităţile care ţin de latura emoţională, de comunicare şi gestionare de conflicte.

De fapt acest 85% se numeşte inteligenţă emoţională. Tot ce înseamnă a-ţi da seama ce simţi şi ce simt cei din jurul tău sau cei cu care interacţionezi, cum afectează aceste sentimente eficienţa şi rezultatele, să le poţi controla astfel încăt emoţiile tale să te susţină în ce ţi-ai propus, să comunici eficient în funcţie şi de nevoile emoţionale ale celuilalt, toate aceste aspecte ţin de trezirea inteligenţei emoţionale.

Ce este extraordinar, este că acest coeficient de inteligenţă emoţională se poate “antrena”, se poate dezvolta pentru a ne îmbunătăţi laturile care ţin de ceea ce numesc eu “a fi oameni mai buni”.

Următorul articol: “De ce este atat de importanta inteligenta emotionala?”

0 comments:

Post a Comment